top of page

VRIJE BEELDENDE KUNST

Voor deze richting, die een evenwichtige combinatie is van algemeen vormende en artistieke vakken, is een sterke creatieve aanleg nodig, alsook een uitgesproken tekenvaardigheid.Die tekenvaardigheid wordt binnen het vak waarnemingstekenen ontwikkeld om zodoende de leerlingen een basis mee te geven voor de opdrachten van de andere artistieke vakken. Maar de resultaten van dit vak staan ook op zich als artistiek product. Ook krijgen de leerlingen een pakket beeldende vorming waar er meer binnen de context van de toegepaste kunst wordt gewerkt.

Het substantiële gedeelte van de artistieke vakken wordt wel ingenomen door het pakket vrije beeldende vorming. In deze afdeling staat dan ook het zelfstandig ontwerpen met een verantwoorde persoonlijke visie centraal. Om tot deze eigen visuele taal te komen worden de leerlingen verschillende vrije technieken aangeleerd zoals daar zijn grafische technieken (ets, droge naald, lino en houtsnede …), driedimensionale technieken (klei, gips, balsa, assemblage …) en schildertechnieken (plakkaatverf, olieverf, acrylverf, aquarel …).

De doelstelling is de leerlingen een eigen beeldtaal te helpen ontwikkelen waarmee zij hun persoonlijke observatie, gevoelens en ideeën beeldend kunnen uitdrukken.

bottom of page